ЛИНК_5371570 ЛИНК_5371570 Зайците великани са много разпространени във Франция и Белгия. Към едрите породи се отнасят животни, чието средно тегло на възрастен заек започва от 4 кг и достига до смайващите 8-12 кг

Ето някои от най-разпространените едри породи:

Бял великан;

Сив великан;

Фландър (Белгийски великан);

Пеперуда (петнист великан);

Френски кочоват (има и с клепнали уши)

Високопродуктивните великани се отличават с относително бавен растеж (достигат тегло на възрастно животно към 9-ия месец), по-високи изисквания към условията на отглеждане (заради теглото им не трябва да се отглеждат на мрежест под и им е необходимо много място), средни възпроизводителни качества (по-късно полово съзряване, средна плодовитост).

Отглеждат се в просторни клетки

Размерът на клетката за зайците великани зависи от възрастовата категория на животното, но най-важното е да е достатъчно просторна.

Ето каква подова площ трябва да осигурите на заек: възрастен - 0,5-0,7 кв. м.; млади за угояване - 0,12 кв. м; млади зайкини - 0,17 кв. м; самци - 0,3-0,5 кв. м.

В клетката трябва да има достатъчно място за хранилки - за сено и за концентриран фураж, и за поилка, а в клетката на самките - и за родилно сандъче.

Поради тежината си, ако великанът се отглежда върху мрежест под (което по-хигиенично), има риск от развитие на пододерматит

Затова подът на клетката им трябва да е гладък и непрекъснат, в краен случай - дървен. Той трябва да е покрит с пласт сено или слама с дебелина 5-7 см.

Зайците великани може да се отглеждат и през зимата навън - те добре понасят студа.

Най-добре е да се хранят с готови балансирани фуражи

Добавянето на протеин ускорява растежа на зайците

Основната дажба на зайците великани включва комбинирани фуражи сено, трева (непременно завехнала!), ечемик, овес и зеленчуци (моркови, зеле). Но колкото по-разнообразна е дажбата им, толкова по-здрави ще са животните.

Освен витамини може да правите на зайците си и салата-микс за закуска от: остатъци от зеленчуци и плодове, картофи, тиква, тиквички, царевични стъбла, коприва и др.

Тази закуска е много полезна, особено за зайци (като например Белия великан), които не пият достатъчно вода.

Комбинираните фуражи се изхранват отделно.

Зайците обичат да хрупат и сухари, които играят ролята на твърда храна.

Такава дажба спомага за оптималната дейност на стомашно-чревния тракт на животните.

Според опитни зайцевъди важното е да не давате на великаните гнили, плесенясали и развалени храни.

Таблица

Не всички зайци на петна са Пеперуда

Какво да гледате, когато купувате

Ако сте решили да купувате зайци великани, запознайте се предварително с породата и с характеристиката й. Защото не всички зайци на петна са Пеперуда.

Огледайте добре животното:

ушите му (за наличие на ушни паразити);

муцунката и горните дихателни пътища (за наличие на ринит)

предните зъби (не трябва да са увеличени и да пречат на заека да се храни);

гръбначния стълб (той трябва да е равен, без деформации);

състоянието на задните лапи.

На белия фон на космената покривка на гърба на породистата Пеперуда преминава ивица от черни или тъмнокафяви влакна, а на муцунката, около очите и на хълбоците има тъмни петна.